PLURA – EN UTVIKNING OM LÅTSKRIVAREN

Jag saknar låtskrivaren Plura. 
Det slog mig igår när jag plockade fram textboken ”Den stora landsvägen” och sjöng lite på ”Som om du var här” och ”Nådens hand” som uppvärmning och inspiration inför jobb med eget material. 
Vilka låtar... 

Det var flera saker som slog mig, till exempel att ”27” påminner om Dylans ”Highlands” och att ”Som om du var här” harmoniskt inte är helt olik ”To Make You Feel my Love”. 
Det är väl ingen vågad gissning att Plura hunnit lyssnat en del på Dylans stora ”comebackskiva” ”Time out of Mind” från 1997 när han gjorde låtarna till 1999 års ”Limbo”. 

Jag har spelat in en av Pluras låtar, en som mig veterligt inte finns utgiven av varken Plura eller Eldkvarn, inte ens på ”Brott lönar sig alltid” där Plura på sätt och vis gör covers på sig själv. Det vill säga, Eldkvarn gör versioner av låtar Plura skrivit till andra artister. 
Det handlar om låten ”Hjärta av regn” som jag hittade på skivan ”Rastlös exrebell” med Claes Malmberg Union och tog med på ”Tegel” 2014. 
https://youtu.be/KJLQvFynEUs  
https://spoti.fi/2S9OdjU 

Det är faktiskt en av två låtar jag hämtat från den skivan, ”Civilklädd präst" som dök upp på ”Rakt in i din famn” lite senare samma år är Dylans (ständigt denna Dylan) ”Man of Peace” i översättning/tolkning av Gunnar Danielsson – känd från dom egensinniga grupperna Ensamma Hjärtan och Risken Finns samt kultprogrammet Guldslipsen på SVT i början av 80-talet. 

Men Plura, ja… 
Vilken låtskatt, men är det så att den är färdigpåfylld nu…? 

- omslagskonst Josefin Fahlsten.

Leave a comment