Årsberättelse 2015

 

God fortsättning alla lyssnare och läsare!

Och tack för att ni följt med på ytterligare ett års musikalisk resa.
Ett synnerligen hektisk år med bland annat: listetta, guldspelning för IFK Norrköping...


Året började med en ny anställning inom Norrköpings kommun där en viktig del är att bedriva musikverksamhet på fyra dagverksamheter för funktionshindrade. Något som varit otroligt utvecklande med många möten och interaktioner med sköna människor och även en möjlighet att få rutin och träning i trubadurande, som inte minst sångmässigt har känts ytterst välbehövligt... :-)


Utöver det hade jag ett färskt skivsläpp i bagaget, TEGEL  - som till stor del består av låtar som hängt med ett tag. Mycket av materialet jobbades fram parallellt med det som blev Musiken 2012. Men en del låtar hade hängt med mycket längre än så. Omslagsbilden är gjord av Josefin Fahlsten som även skrivit texten till låten Instruktion på skivan.
På skivan finns också en Plura-låt som aldrig Eldkvarn givit ut - Hjärta av regn, lite instrumentalt, lite rap-rock, några andra samarbeten med cybervänner, Radiohead på svenska, en skräckversion av en Astrid Lindgrenlåt och titellåten som handlar om min farfars Tegelbruk. Till exempel.
En liten städning av arkivet kan man säga... :-)


Ja, och så låten ”Lyckovägen (The Young Land”) som lyckades leta sig ända upp i toppen på Svenska Närradiolistan framåt vårkanten. En cover på en cover. Jerry Fuller gjorde originalet och Family Four sjöng Peter Himmelstands text 1964 och så jag nu då.I januari hjälpte jag Frida Wiljansros, som jag tidigare gjort en julsingel med, med en musikbakgrund till sången ”Den jag är” som hon sjöng på Fadimes minnesgala på Berns.

Så då den helt galna händelsen när Mark Hartenau, en snubbe från San Diego, Kalifornien gör en trumcover av min låt ”Musiken”  . Mark hade tidigare ”trumcovrat”  en Kalle Baah-låt, fråga mig inte hur det gick till, och vi fick nån form av kontakt i kommentatorsfältet till den. Så helt plötsligt kom det en förfrågan om jag hade, eller kunde fixa, en trumlös version av Musiken. Jag fixade det, och nån dag senare låg klippet uppe på YouTube.I april fick jag hänga med på videoinspelning med Efterfesten.
Jag har ibland medverkat som livemusiker i Norrköpingsbandet där bl.a. gamla grammyvinnaren Magnus Johansson ingår och nu skulle Carl Biörsmark och hans team göra videor och en dokumentär med anledning av ny skiva.

foto: Carl Biörsmark


9:e maj firade Norrköpings kommuns enhet för praktik, utbildning, forskning och framtid - PUFF 10-årsjubileum och jag fick äran att stå för det musikaliska tillsammans med Christina Söderberg och Eva Pajala.


Ny hemsida blev det i maj. http://georga.se men jag har tyvärr inte ägnat den mycket tid eller intresse, tror jag egentligen jag tyckte bättre om den gamla men den "matchade inte längre tidens krav på anpassning för androider". Vad nu det betyder, låter som nåt från en science fiction-film. Detta är definitivt ett förbättringsområde!

I juli var det gig med Benny and the Bangers i Arkösund, inte lika mycket folk som vanligt. Dåligt väder och höga biljettpriser kanske bidrog. Vi var helt oskyldiga till bägge dessa omständigheter.

22 augusti spelade jag  med Efterfesten på Knickedick i Norrköping, tillsammans med Deliah, Vasas flora och fauna, Elin Ruth och Jonas Bergsten och Folkbladets recensent var uppspelt.


I juli gick min gamla ungdomskamrat och den tillika legendariske ljudteknikern Åke ”Myggan” Wennersten tragiskt bort. Vi har haft mycket roligt ihop, till exempel när han mixade Café Japan 1982.

Jag har under året också debuterat som banjo- och mandolinspelare, något som bland annat kommer att höras på kommande plattan ”VID GRINDEN”. Tack för lånet Patrick Lindgren och Grammofon. En uppgift under 2016 blir att uppdatera instrumentparken med dylika tingestar.


15:e augusti blev vi i Benny and the Bangers med kort varsel inkallade till tjänstgöring å Augustifesten i Knäppingsborg, Norrköping.
Assars Brass och "kusinen" Annika Thorstensson - fullsmockat och festivalstämning.

Sen var det dags för det riktigt galna: IFK Norrköpings två guldfester.
Jag ingick i uppsättningen av Efterfesten som kompade Magnus Johansson i hans klassiska ”Vita, blå pojkar”, först på nattklubben Hugo efter sista och avgörande matchen, och sen på Stjärnkvällen inför en fullsatt teknikhall på Nya Parken tillsammans med Plura, Krunegård, Den svenska björnstammen och Kalle Baah.
Samma dag klämde vi även in en spelning med Jam Bay Quartet där Magnus "Pappa är en flygkapten" Johansson, kapellmästaern Jan Abrahamsson från 23Till och Christina Söderberg är övriga medlemmar


Nån vecka efter var det dags för nytt Efterfestengig i Linköping tillsammans med en av mina favoriter Roger Karlsson och Linköpings egen Christer Johansson, som grädde på moset gästade Moneybrother oss på en låt.


foto: Liveklubben

Under året har också båda mina Dylancovers Vår (Most Likely You Go Your Way (And I Go Mine)) och Civilklädd präst (Man Of Peace) blivit inkluderade i The Bob Dylan Project där man lägger upp alla kända versioner av Dylans låtar...

Som avslutning var det dags för en ny julsingel med Frida Wiljansros. Förra årets ”O Helga natt / Decembernatt (Hallelujah)” följdes upp av Thomas Thörnholms ”Som den jul jag minns”.Eller det vill säga, jag trodde det var avslutningen för i år, men hastigt och lustigt dök det upp en annan avslutning, närmare bestämt Kungsgårdsskolans julavslutning i S:t Olai kyrka, Norrköping där Carl Biörsmark (igen :-) ) slängde ut en förfrågan om att kompa eleven Palig Oroulian när hon sjöng Adeles ”Hello”.
En stark upplevelse där jag tror att inte någon i lokalen lämnades oberörd...


Helt galet när man summerar på det här sättet.
Jag känner mig verkligen priviligerad att dels på betald arbetstid få musicera med och för stora musiksälskare,  plus att på den så kallade fritiden både kunna jobba helt på egen hand när så önskas och tillsammans med så begåvade medmusikanter och sköna människor...
Nu är det full fokus på att få nya plattan färdig och 21/1 spelas det på Antikvariatet, Norrköping på Mats Erikssons dikthappening ”Mitt eget Hawaii - Alla grät 2”, vi hörs och ses...

Leave a comment