Evert Taube stal den här från de frireligiösa...

  Ser att både ”Flickan i Havanna” och ”Är du glad, av hjärtat nöjd” ligger på tio-i-topplistan över mina mest spelade låtar på Spotify. Lite otippat kanske, speciellt i det senare fallet . Eller också inte, men kul i alla fall att en snart hundraåring och en snart hundrafemtiodito håller ställningarna. ”Flickan...” kom upp, i och med en Pariaföreställning på Arbis i Norrköping där mitt uppdrag var att framföra svensk musik/lyrik från tiden runt förra sekelskiftet. Framförde aldrig låten live där men den kom med på albumet som kom i svallvågorna efter. Har spelat den väldigt mycket i mitt arbete inom omsorgen, då i en mer originaltrogen version men kände för att hitta på ett nytt arrangemang till skivan. Kommer ihåg att Margareta Winberg hade synpunkter på textinnehållet vid nåt tillfälle och det kan man väl ha om man vill. Men... har Kajsa Grytt spelat in den kan väl jag... :-)
  Jag har mer funderat på det faktum att Evert stal melodin från en gammal frireligiös sång som på svenska heter ”Är du glad, av hjärtat nöjd”. Melodin har även använts till ytterligare en religiös sång ”Uti Bibeln finns en skatt” och barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”. Lyssna här!
  Kommer ihåg att jag hörde originalvisan i mitt arbete på ett stort vårdhem i Norrköping, där en av de boende hade den på nån gammal religiös vinylplatta, och hajade till då det var nåt bekant med melodin. Kände att jag ville spela in även ”Är du...”, dels för att visa på hur allt är en enda lång stafett där man hör saker och formar till dom efter eget huvud - mer eller mindre tydligt och kanske även för att uppnå nånslags balans mellan det syndiga och andliga. :-) Everts ”stöld” (”visan diktad, musiken ur minnet upptecknad”) blir ju lite mer grov i och med att han tar en andlig sång och gör den till något som skulle kunna handla om nåt prostitutionsliknande... Typ... Och ett guldläge uppstod ju i och med att jag gjorde skivan ”Rakt in i min famn” som har just ett andligt tema. Jag ser den som ett litet extranummer efter den annars tämligen perfekta avslutningslåten ”Tackar dig”. 
Och jag gör väl just det ”Tackar dig” och somliga av er för att ni verkar lyssna på mina låtar, fantastiskt kul!
Och avslutar med att parafrasera Bono* med ett:
"Evert Taube stal den här från de frireligiösa, jag stjäl tillbaka den!"

 

* Bono introducerade Beatlescovern Helter Skelter med orden:
""This is a song Charles Manson stole from The Beatles. We're stealing it back."

Leave a comment