#13 Utmed konturerna av land


#13 på skivan Vid Grinden
- en tolkning av Nick Caves "Loom of the Land" -från 1992.

Nick Cave + Georga + Efterfesten – vad kan gå fel?!
Antagligen en hel del men det här tycker jag ändå blev helt ok.En låt från skivan "Henry’s Dream" som var ett av mina första möten med Nick.
Att upptäcka Caves musik var omvälvande på liknande sätt som när jag första gången hörde Neil Young. Ett helt unikt uttryck. I Neils fall det vackra kombinerat med det brutala som i "Like a Hurricane" på skivan "Live Rust" och i Nicks, också det vackra men med något hotfullt och mörkt under ytan.
Som livet självt.Det finns förresten ytterligare en (objektiv) koppling koppling mellan Neil Young och "Henry's Dream", nämligen producenten David Briggs. David som gick bort 1995 var under flera decennier Neil Youngs parhäst och trätobroder och producerade och mixade album som till exempel "After the Goldrush", "Tonight's the Night", "Zuma" och "Rust Never Sleeps". David gillade det primitiva, instinktiva uttrycket  - "the more you think, the more you stink". Nångång efter ett storgräl yttrade Neil något i stil med att "om vi alltid tyckte likadant skulle en av oss vara överflödig - gissa vem!".
Briggs producerade två låtar på "Henry's Dream".

Att Efterfesten kom med var naturligt då jag agerat ”extramusiker” i bandet under 2015-2016,  plus att dom har ett Bad Seeds-artat sätt att närma sig musik.
Att det överhuvudtaget kom med tre Nick Cave-låtar på Vid Grinden berodde ursprungligen på en förfrågan, eller kanske en mer eller mindre lös tanke, från en sjungande musikkollega om att göra ett album tillsammans med Nick Cave på svenska. Jag gick igång på alla cylindrar och börja spruta ur mig Caveöversättningar av, i åtminstone det tidiga brianstormingsskedet, varierande kvalitet och hade en vag idé om att Efterfesten skulle kunna vara en bra kompgrupp för projektet.Projektet tappade energi och rann, åtminstone tills vidare, ut i sanden.
Jag hade emellertid hunnit få känslor för några av låtarna och det kanske dessutom var texter som inte hade passat den här personen att sjunga så då försökte jag hitta egna versioner och kände att låtarna passade in på ”Vid Grinden”.
Efterfesten, här i form av Magnus Johansson, Leif Stenbom, Rickard Larsson och Erik Wennerholm stärkte sig med en pilsner på gamla anrika Café Broadway och levererade sedan "Ah-kören" med den äran.Utmed kontuererna av land
(Loom of the Land)
av Nick Cave
svensk text: George Gustafsson

Det var i vinterns sista skede
Utmed konturerna av land
Som jag gick med söta Sally
Hand i hand

Vinden bet bittert
I en fattig flickas kind
Och på en pojke utan skor
Och med en kniv i sina jeans

Utmed en dimmig horisont
Hördes en klocka slå
Från kyrkans höga torn
Till dom förtappades berså

Och jag såg att världen
Var välsignad och ljus
Och Sally andades tungt
Under trädens sus

Älskling sluta gråta
Och bara lägg nu ned
Ditt lilla huvud på min axel
Gråt inte mer

Almar och popplar
Och slånbärssnår
Vid den bullrande stationen
Vi följde ett spår

Vi fann en obeträdd stig
Och följde den fram
Månen på himlen
Vi kom till en damm

Mina händer dom brann
Under hennes kläder en stund
Jag andades mjölkvit luft
Från hennes mun

Älskling sluta gråta
Och bara lägg nu ned
Ditt lilla huvud på min axel
Gråt inte mer

Jag viskade till Sally
Vi är trygga här vid dammens strand
Hennes bröst var små
Och varma i min hand

Jag berättade om månen
Hur den kan skänka tröst
Och skiner guld på vintern
Och silver när det blir höst

Och vi gick och gick
Över ändlös sand
Bara jag och Sally
Utmed konturerna av land

Älskling sluta gråta
Och bara lägg nu ned
Ditt lilla huvud på min axel
Gråt inte mer

Älskling sluta gråta
Och bara lägg nu ned
Ditt lilla huvud på min axel
Gråt inte mer

1 comment